Database Foundations

Database foundations

Als volgende course voor het vak statistiek, databases en netwerkmodellering heb ik voor een database foundations course gekozen van LinkedIn Learning. Binnen dit blogbericht zal ik kort vertellen wat er allemaal aan bod kwam.

Een database, wat is dat precies?

Een database is simpelweg een systeem dat data gestructureerd en georganiseerd opslaat. Men gebruikt databases wanneer men een goed overzicht wil houden over grote pakketten data en efficiënt dingen wil kunnen terugvinden.

Welke soorten database zijn er nu?

De meest gekende zijn meestal de relationele en flat databases maar je hebt natuurlijk ook nog onderstaande soorten.

Flat file database: dit is een eenvoudige tweedimensionale tabel. Meestal is dit gebaseerd op excel-sheets en vormt dit de basis van de relationele database.

 

Relational database: een voorbeeld van deze database is een Microsoft SQL server. Dit heeft dezelfde structuur als die van een flatfile database maar heeft een veel grotere structuur.  Men kan bepaalde datatabellen verwijzen naar andere tabellen met andere data in.

 

Distributed database: bij deze soort worden er verschillende stukjes van de database op verschillende hardware opgeslagen. Je kan hierdoor je data beter beschikbaar stellen maar een nadeel is dat je meer beveiliging opties nodig hebt. Je zal deze database waarschijnlijk herkennen als ik spreek over de blockchain waar crypto munten als Bitcoin op gebouwd zijn.

 

NoSQL database: een NoSQL database of Not Only SQL Database vermijdt het gebruik van SQL. Deze database linkt slechts per rij één kolom. Een voorbeeld hiervan van MongoDB.

 

Object-oriented database: in deze database wordt de data aan de hand van objecten weergegeven. Ze gaan dus eigenlijk schematisch te werk en worden bijvoorbeeld geschreven met Java.

 

Graph database: deze database is gericht op het structureren van grafische gegevens.

Zo zie je dat er voor bijna alle soorten data een database kan worden opgesteld. De meeste zijn steeds rationeel of flat databases. Deze zijn het makkelijkst en best om mee te beginnen.

Welke voordelen heeft een database

Doordat de mogelijkheden van soorten data oneindig zijn kan je als ondernemer alles qua informatie over je klant ergens bewaren. Zo heb je steeds een gestructureerd overzicht waar je mee aan de slag kunt. 

 

Zo, dit was in het kort wat ik in deze LinkedIn course heb gezien. Nu ik bewust ben van de verschillende soorten databases  en hun voor en nadelen ken kan ik beginnen aan het maken van een database voor mijn eigen informatie die moeten worden geordend. 

 

Hopelijk heeft het je wat bijgeleerd.

 

Tot snel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *