Dataproject Hyre

Voor het vak Basiskennis statistiek, databases en netwerkmodellering kregen we de opdracht om data te verzamelen rond een bepaalde businessvraag. Verder in dit blogbericht zal ik uitleggen welke data we hebben binnengehaald en waarvoor we deze gaan gebruiken.

Samen met Tibo Van Hoorde en Sander Louagie zijn we gaan kijken om data te verzamelen voor ons Small Business Project genaamd Hyre. Zo stelde we dus een enquête op waarbij we verschillende vragen stelden waar we als onderneming in onze opstart rekening mee konden houden. De vragen waren gericht op studenten die met Hyre in de toekomst zouden willen samenwerken.

De vraag die ik onder handen heb genomen was deze: Op welke Hogeschool/Universiteit zit je? Met de data van deze vraag kunnen we gaan kijken waar onze grootste doelgroep van studenten zicht bevindt en ons direct op hun gaan richten. 

Met deze vraag ben ik projectopdracht 5 gaan uitvoeren. Er werd van ons verwacht om een uitleggende video te maken waarbij we de data binnenhalen, verwerken en uitbeelden in een programma genaamd Knime.

In de video overloop ik eerst de enquête die we hebben opgesteld via Google Forms. Deze data wordt dan automatisch in een spreadsheet gestoken die wij dan manueel omzetten naar een Excel bestand. Dit Excel bestand maken we overzichtelijk door de data in een tabel te steken die ook functioneel is om bepaalde zaken scherper te gaan bekijken. Dit Excel bestand zijn we dat uiteindelijk in Knime gaan bekijken via een Excel reader. Om deze data dan te visualiseren voeren we een histogram in zodat de data kan bekeken worden in een grafiek.

In de onderstaande video kan je bekijken wat ik juist allemaal heb vermeld voor moest het nog niet 100% duidelijk zijn.

Ook heb ik dit project in een dataflow gestoken ter visualisatie van hoe we te werk zijn gegaan. 

Ook heb ik van mijn medestudenten feedback gekregen rond de video met sterkte punten en werkpunten waar ik in het vervolg rekening kan mee houden.

In het algemeen vonden ze de video duidelijk toegelicht en goed uitgelegd in Knime. De structuur zat goed rond de workflow om de data te verwerken. Mijn werkpunten daarentegen waren onder andere dat ik in knime geen “Transform” fase had, dit was bij deze soort data dan ook weer niet noodzakelijk om het in een histogram te kunnen weergeven. Voor de rest vond men het jammer dat enkel de data van 1 enquêtevraag werd beantwoord. Hier op kan ik zeggen dat dit inderdaad leuker zou geweest zijn om alles tot in de puntjes uit te leggen maar de maximale tijdsduur van de video liet dit niet toe. De verdere werkpuntjes zijn eerder persoonlijke meningen die ik zeker ter consideratie zal nemen in volgende video’s.

Nu de video online staat en er nuttige feedback is gegeven kunnen we er alleen maar uit leren en volgende keer beter uitvoeren. Hopelijk bracht ik jullie iets bij waar je later ook iets mee kan doen.

Dank voor het lezen van mijn blogbericht en tot snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *