GDPR

Binnen het vak Logisch Probleemoplossen kregen we een presentatie van Siebe Vandevoorde – 2e jaar NE student en is enorm geïnteresseerd rond GDPR. Hij gaf ons een interactieve workshop en deze 5 vragen waar we een antwoord op moesten vinden.


Welke privacy gevoelige gegevens heb je nodig voor je sbp?

  • IP-adres
  • Profielnaam, wachtwoord, emailadres, profielfoto
  • Telefoonnummer, foto’s en video’s,
  • Cv, motivatiebrief, informatie over uw opleiding/ werkervaring
  • Resultaten van eventuele testen
  • Payroll informatie

Waar bewaar je de persoonlijke gegevens van je klanten ?

Wanneer je met persoonlijke gegevens werk zorg je best dat ze ergens veilig staan zodat deze niet zomaar door iedereen kan bekeken worden. Daarom is het werken in een “Distributed Encrypted Database” binnen de Cloud een goede manier om de persoonlijke gegevens te bewaren. Zo staan de gegevens beschermd door de encryptie. Doordat de gegevens verspreid zijn over verschillende databanken kan men nooit alle gegevens van de gebruikers achterhalen.


Toestemmingsvragen  (Double opt-in)

Double opt-in komt voor wanneer een gebruiker zich inschrijft voor een e-mailmarketinglijst. Dan wordt er e-mail naar de gebruiker gestuurd waarbij men vraagt om op een link te klikken om de inschrijving te bevestigen. Pas nadat de inschrijving bevestigd is zal de gebruiker officieel worden toegevoegd aan de e-mailmarketinglijst.


Vraag enkel gegevens die je gebruikt

Wanneer je bijvoorbeeld jouw online nieuwsbrief wilt versturen naar je mogelijke klant heb je enkel het emailadres nodig. Je hoeft hiervoor niet het IP adres of geslacht van de persoon te weten dus deze moet je dan ook niet vragen. Wanneer je te veel irrelevante informatie aanvraagt zal de klant mogelijk wantrouwen vormen over de persoonlijke gegevens die zouden worden verwerkt.


Waarom Zorg je er best voor dat je document aanpasbaar is ?

Wanneer je met een enquêteformulier werkt kan je heel gemakkelijk mogelijke foutjes aanpassen die je pas later opmerkt. Dit bespaart veel tijd en zorgt voor een efficiënte werkervaring.

Ik vond de presentatie van Siebe zeer interessant en zal deze 5 vragen zeker in mijn achterhoofd houden bij het opstellen van mijn Small Business Project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *