ja of JA: De strategie van geluk

In het vak Leiderschap in zelfsturende teams kregen we kans om een gastcollege te volgen van Frederick Imbo. Moest je hem nog niet kennen geef ik je een klein recap. Hij is één van de meest positieve, levendige en inspirerende individuen die ik ooit was tegengekomen. Daarnaast is hij niet alleen roodharig (en trots) maar ook de man die het meest bekeken Belgische TED-talk (how to not take things personally) heeft met meer dan 12 miljoen views.

Hij begon met een beetje wetenschap om eerste zaken duidelijk te stellen. Het ging over een onderzoek van Sonja Lyubomirsky waarbij ze vaststelde dat geluk door drie facetten wordt bepaald. Het grootste deel van geluk komt voor 50% uit je genetisch materiaal. Hoe je het leven bekijkt en of je de aanleg hebt om gelukkig te zijn komt dus voor de helft uit genetica.

De kleinste van de drie is omgevingsfactoren. Deze neemt zo een 10% in van je geluk en kan je zien als vrienden, familie, werk- en woonsituatie, sport, enzovoort.

De laatste die 40% van je geluk bepaald en dan ook wel de belangrijkste, is je mindset. Dit is dan ook het enigste dat je zelf kan controleren en beïnvloeden. Aan de anderen twee kan je weinig tot niets aan doen. Focus dus op de manier hoe je denkt in het leven en zie het als een “Circle of control” of “Circle of influence”. Als de stoornis niet binnen die cirkel is moet je je er niet druk om maken, want het heeft gewoonweg geen zin. Implementeer deze mindset in je leven en ik garandeer je dat je gelukkiger wordt.

In een volgend deel vroeg Frederik ons als we huurders of eigenaars zijn van ons leven. Hij bedoelde hiermee dat een huurder zich slachtoffer voelt van externe omstandigheden en legt de schuld bij anderen. Daarnaast reageert hij of zij frustraties uit op anderen en lijdt men aan emotionele incontinentie.

Een huurder daarentegen neemt het leven in handen en creëert zelf geluk door eigen behoeften in te vullen. Je moet je nu niet meer afvragen welke beter is 😉.

Ons gevoel heeft enorm veel impact op ons geluk. Zo kan je ondervinden dat wanneer je positieve gedachten hebt, je je dan blij voelt en vol vertrouwen zit omdat je simpelweg tevreden bent.

Wanneer je daarentegen ruimte geeft aan negatieve gedachten, ga je eerder gefrustreerd, geërgerd of angstig voelen.

Beide gevoelens sporen je gedrag na wat van heel blij, positief en ondersteunend naar veel geklaag, oordelen en dwarsligging.

Gelukkig kunnen we ons gevoel zelf bepalen door dingen te doen die je gelukkig maakt. Bij mij is dit bijvoorbeeld omgaan met mijn beste maten of mijn hobby’s uitvoeren op een mooie zomerdag.

Wanneer je een eigenaar bent trek je de kaart van geluk en kies je resoluut voor positieve gedachten en verkies je acties die je gelukkiger maken.

Om te eindigen met Frederik zijn sessie gaan we het hebben over ultiem en duurzaam geluk. Nu, je krijgt dit door drie dimensies. Ten eerste Genieten. Genieten is de gemakkelijkste manier om geluk te ervaren. Zeg JA tegen dingen en wie weet krijg je een super lekker glas wijn of een zalige vakantie. Deze dingen zorgen voor een instant gevoel van geluk.

De tweede dimensie is Waarden. Deze dimensie geeft richting in ons leven. Een kind houdt zich vooral bezig met emoties die makkelijk kan leiden tot plezier. Een volwassene daarentegen houdt rekening met waarden. Wanneer je leeft volgens je waarden stel je zichzelf soms de vraag als je woorden of daden anderen positief beïnvloed. Leven volgens je waarden is JA zeggen tegen rechtvaardigheid, moed, vriendelijkheid en verantwoordelijkheid.

De laatste dimensie is Verbondenheid. Hierbij zeg je simpelweg JA tegen anderen wat een wij-gevoel creëert. In verbondenheid geef je je over aan een groter geheel en ervaar je warmte en dankbaarheid.

Nu. Wat ik er het meest uithaal is “Circle of Control en Influence”. Dit was een strategie die ik zelf ook al toepaste maar ik hamer erop om dit toe te passen. Wanneer je dit automatisch kan toepassen garandeer ik je dat je met der tijd gelukkiger wordt.

Moest je je afvragen waarom we dit in de module Leiderschap in zelfsturende teams. Wel in mijn ogen is dit niet gebonden aan dit vak en zou dit over ieder vak kunnen worden gegeven. Het is een algemene vereiste volgens mij. Wanneer je iedere activiteit met het meeste geluk kunt uitvoeren ben ik zeker van dat je dit uitstekend zult doen.

Om te eindigen wil ik Frederik Imbo bedanken voor zijn inspirerende sessie. Moesten jullie meer willen weten over Frederik en de trajecten die hij overloopt. Check dan zeker eens zijn website uit: www.imboorling.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *