Werkveldbevraging – Digital Tools

Binnen het vak Dataverwerving en verwerking kregen we de opdracht om een enquête uit te sturen naar bedrijven met als doel het te weten komen welke digitale tools men gebruikt. Zo konden we leren begrijpen hoe een bedrijf functioneert. Dat was eigenlijk Enterprise Architecture. Finaal gingen we te werk met de resultaten om tot bevindingen te komen.

Allereest ging ik gaan vaststellen uit welke bedrijfsafdeling mijn respondenten kwamen. Zo kon ik wat inschatten wat mijn doelgroep was.

In mijn eerste vraag vroeg ik me af welke soort database men gebruikte. Aangezien ik zelf zowel Excel Sheets gebruik in combo met SQL gaf ik dit ook als optie naast het gebruik van een van beide. Dit was het resultaat:

Daarnaast vroeg ik mij af als men ook OneDrive gebruikte om intern bestanden met elkaar te delen.

Misschien voor de meeste minder bekent maar als bedrijf kan je de scrum methodiek toepassen en dan gebruik je bijvoorbeeld Jira. Uit de bevraging bleek dat niemand dit gebruikte.

Wel bekender voor de meesten is Teams en Zoom. Hierbij gaf 60 % aan dat ze zowel Teams als Zoom gebruiken om video calls te houden. 40 % gaf aan dat ze enkel Teams gebruiken.

Ook gaven ze allemaal aan dat ze Office 365 gebruikten.

Daarnaast gaven ze aan dat ze allemaal Microsoft 365 gebruikten en niemand Google Workspace. Jammer voor de CEO van Google Sundar Pichai.

Misschien ook minder bekent is het platform Slack. Dit is een collaboratie platform voor bedrijven om te communiceren. Maar 10 % van de respondenten gaf aan dat ze Slack gebruikten.

Verder vroeg ik me af als men ook Power Bi gebruiken om analytische zaken te visualiseren. Blijkt dat ze dit allemaal gebruiken.

Voor de Marketing afdeling vroeg ik mij af als ze Adobe gebruikten als middel binnen hun marketingproces. Blijkt dit dat bij iedereen werd gebruikt.

Als voorlaatste wou ik weten op welke social media platformen men aan marketing doet. Ze gebruiken allemaal Facebook, Instagram en LinkedIn maar slechts de helft gebruikt ook WhatsApp. 

Daarnaast bevroeg ik hen over Google Analytics en als ze dit gebruiken om het inkomend verkeer en hun acties te bekijken. Ze gebruikten dit allemaal wat weer beter was voor Sundar Pichai.

Als laatste wou ik graag weten als de sales respondenten Teamleader gebruikten om offertes uit te sturen naar klanten. Blijkt dat ze dit ook allemaal doen.

Nu, je vraagt je waarschijnlijk af wat we nu met die data doen? Wel met deze data kunnen we dan gemiddeldes en andere conclusies gaan constateren wat dan bruikbare informatie zal worden om te bekijken hoe dat bedrijf werkt op het vlak van digitale tools.

Verder wens ik jullie een fijn begin van dit mooie, nieuwe jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *